Odżywianie z głową w biurze
Kobiety pracujące w firmach i organizacjach najczęściej poddane są presji – nie tylko wymogów kompetencyjnych, ale również oczekiwań społecznych czy nawet tych, związanych z ich wyglądem w miejscu pracy.
W dobie pracy zdalnej czy hybrydowej, w czasach niespodziewanych kryzysów pracodawcy coraz mocniej angażują się w działania CSR czy po prostu takie, które dbają o dobrostan (wellbeing) swoich pracowników!
Praca przy biurku to wieczne zmagania z czasem, terminami, efektywnością.
Przed pracą często brakuje czasu na przygotowanie wartościowego jedzenia, a po pracy brakuje siły na myślenie, a tym bardziej na przygotowanie czegoś na kolację, czy obiadu na dzień następny. Odżywcze jedzenie zastępowane jest tym, co pod ręką, albo słodkościami zajadając stres i goniące terminy do dotrzymania.
Dodatkowo wiele kobiet pracujących w biznesie komunikuje, że praca zdalna zdaje się być jeszcze bardziej wymagająca niż praca w czasach przed pandemią koronawirusa. Wymagana jest większa dostępność, a spotkania zdalne organizowane są zaraz po sobie.
Praca z domu, poza jej niewątpliwymi zaletami, odciska swoje piętno na pracownikach – utracili oni część wsparcia społecznego, poprzez ograniczony kontakt na żywo, a także… część aktywności fizycznej, związanej chociażby z przemieszczaniem się z i do pracy, aktywnym uczestnictwem w spotkaniach na żywo, etc.
Jaki jest tego skutek? Mniej ruchu, mniej czasu na zdrowe odżywianie, w efekcie wyższa waga i gorsze samopoczucie, które w połączeniu z potencjalnym wypaleniem zawodowym okazuje się często mieszanką wybuchową. A to nie wszystko, pozostaje przestrzeń pozazawodowa, która też ma swoje wyzwania, zacierając granice pomiędzy pracą, a domem.
Po kilku latach pracy bez dbania o swoją dietę organizm będzie się buntował. Traci na tym efektywność, pomysłowość, a motywacja maleje.
Pogorszenie wyników zdrowia, przybieranie na wadze przypisuje się zwalniającemu metabolizmowi. Tymczasem, to głównie efekt siedzącego trybu życia, złego jedzenia, stresu, niedosypiania.
Warsztat „Odżywianie z głową w biurze” został zaprojektowany z myślą o organizacjach, które chcą zapewnić wsparcie swoim pracowniczkom w zakresie budowania nawyków zdrowego odżywiania, bez restrykcyjnych diet i wielkich wyrzeczeń, które na co dzień funduje nam tzw. branża fitness.
W trakcie warsztatów pokazuję jak duży wpływ na nasz organizm ma jakość odżywiania. Uświadamiam zagrożenia płynące z błędów w stylu życia.
Wspieram w radzeniu sobie ze stresem
Podpowiadam na co zwrócić uwagę, które produkty będą nas wspierać, a które szkodzić. Jak trwale zmienić nawyki żywieniowe. Jak proces dbania o dietę robić z głową. Jak się motywować. Podsuwam praktyczne rozwiązania, pokazując, że zdrowe odżywianie nie jest trudne, czasochłonne ani kosztowne, a efekty są warte spróbowania. Pomagam przywrócić równowagę na talerzu.
program szkolenia:
- Rola odżywiania w pracy, czyli jak się nie głodzić w ciągu dnia.
- Style jedzenia i ich odzwierciedlenie w samopoczuciu i wyglądzie.
- Stres, a odżywianie. Niezdrowa regulacja emocji jedzeniem.
- Strategia osiągania celów związanych ze zrównoważonym podejściem do diety i zdrowia.
- Budowanie nawyków z perspektywy psychologicznej.
- Sytuacje, zdarzenia kryzysowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
- Jak uwierzyć w siebie i zadbać o zdrowie bez “bycia na diecie”?
- Sesja coachingu grupowego, prowadzona metodami aktywizującymi przeżywanie.
- Podsumowanie i zakończenie warsztatu.
Korzyści:
- Nauka zdrowych nawyków żywieniowych to korzyść zarówno dla pracowników jak i pracodawcy.
- Dbający o siebie pracownik:
- pracuje efektywniej,
- podnosi swoją odporność i
- tym samym opuszcza mniej dni w pracy,
- ma więcej energii.
- Dla pracownika to możliwość rozwoju osobistego, natomiast dla organizacji, to sposób wyróżnienia się i pokazania, że pracownicy i ich zdrowie są dla firmy ważni.
Informacje organizacyjne
Koszt: 2.500,00 zł
Prowadząca: Jolanta Hildebrandt – mentorka oraz coach kryzysowy kobiet, trenerka mentalna, twórczyni marki „Z Głową w Lodówce”, pomaga kobietom, których romans z jedzeniem nie przebiega książkowo. Wspiera kobiety w nabieraniu zaufania do siebie w radzeniu sobie z przeszkodami (trudnymi emocjami, myślami, pokusami czy kryzysami). Uczy strategii wdrażania lub utrzymania świadomego, prostego i elastycznego podejścia w przywracaniu równowagi na talerzu!