Odżywianie z głową w biurze

Kobiety pracujące w firmach i organizacjach najczęściej poddane są presji – nie tylko wymogów kompetencyjnych, ale również oczekiwań społecznych czy nawet tych, związanych z ich wyglądem w miejscu pracy. 

W dobie pracy zdalnej czy hybrydowej, w czasach niespodziewanych kryzysów pracodawcy coraz mocniej angażują się w działania CSR czy po prostu takie, które dbają o dobrostan (wellbeing) swoich pracowników!

Praca przy biurku to wieczne zmagania  z czasem, terminami, efektywnością.

Przed pracą często brakuje czasu na przygotowanie wartościowego jedzenia, a po pracy brakuje  siły na myślenie, a tym bardziej na przygotowanie czegoś na kolację, czy obiadu na dzień następny. Odżywcze  jedzenie zastępowane jest tym, co pod ręką, albo słodkościami zajadając stres i goniące terminy do dotrzymania.

Dodatkowo wiele kobiet pracujących w biznesie komunikuje, że praca zdalna zdaje się być jeszcze bardziej wymagająca niż praca w czasach przed pandemią koronawirusa. Wymagana jest większa dostępność, a spotkania zdalne organizowane są zaraz po sobie.

Praca z domu, poza jej niewątpliwymi zaletami, odciska swoje piętno na pracownikach – utracili oni część wsparcia społecznego, poprzez ograniczony kontakt na żywo, a także… część aktywności fizycznej, związanej chociażby z przemieszczaniem się z i do pracy, aktywnym uczestnictwem w spotkaniach na żywo, etc.  

Jaki jest tego skutek? Mniej ruchu, mniej czasu na  zdrowe odżywianie, w efekcie wyższa waga i gorsze samopoczucie, które w połączeniu z potencjalnym wypaleniem zawodowym okazuje się często mieszanką wybuchową. A to nie wszystko, pozostaje przestrzeń pozazawodowa, która też ma swoje wyzwania, zacierając granice pomiędzy pracą, a domem.  

Po kilku latach pracy bez dbania o swoją dietę organizm będzie się buntował. Traci na tym efektywność, pomysłowość, a motywacja maleje.

Pogorszenie wyników zdrowia, przybieranie na wadze przypisuje się zwalniającemu metabolizmowi. Tymczasem, to głównie efekt siedzącego trybu życia, złego jedzenia, stresu, niedosypiania. 

Warsztat „Odżywianie z głową w biurze” został zaprojektowany z myślą o organizacjach, które chcą zapewnić wsparcie swoim pracowniczkom w zakresie budowania nawyków zdrowego odżywiania, bez restrykcyjnych diet i wielkich wyrzeczeń, które na co dzień funduje nam tzw. branża fitness. 

W trakcie warsztatów  pokazuję jak duży wpływ na nasz organizm ma jakość odżywiania. Uświadamiam zagrożenia płynące z błędów w stylu życia. 

Wspieram w radzeniu sobie ze stresem

Podpowiadam na co zwrócić uwagę, które produkty będą nas wspierać, a które szkodzić. Jak trwale zmienić nawyki żywieniowe. Jak proces dbania o dietę robić z głową. Jak się motywować. Podsuwam praktyczne rozwiązania, pokazując, że zdrowe odżywianie nie jest trudne, czasochłonne ani kosztowne, a efekty są warte spróbowania. Pomagam przywrócić równowagę na talerzu.

program szkolenia:

  1. Rola odżywiania w pracy, czyli jak się nie głodzić w ciągu dnia. 
  2. Style jedzenia i ich odzwierciedlenie w samopoczuciu i wyglądzie. 
  3. Stres, a odżywianie. Niezdrowa regulacja emocji jedzeniem. 
  4. Strategia osiągania celów związanych ze zrównoważonym podejściem do diety i zdrowia. 
  5. Budowanie nawyków z perspektywy psychologicznej. 
  6. Sytuacje, zdarzenia kryzysowe i sposoby radzenia  sobie z nimi. 
  7. Jak uwierzyć w siebie i zadbać o zdrowie bez “bycia na diecie”? 
  8. Sesja coachingu grupowego, prowadzona metodami aktywizującymi przeżywanie. 
  9. Podsumowanie i zakończenie warsztatu. 

Korzyści:

  1. Nauka zdrowych nawyków żywieniowych to korzyść zarówno dla pracowników jak i pracodawcy. 
  2. Dbający o siebie pracownik:
    • pracuje efektywniej, 
    • podnosi swoją odporność i   
    • tym samym opuszcza mniej dni w pracy, 
    • ma więcej energii. 
  3. Dla pracownika to możliwość rozwoju osobistego, natomiast dla organizacji, to sposób wyróżnienia się i pokazania, że pracownicy i ich zdrowie są dla firmy ważni. 

Informacje organizacyjne

Czas trwania warsztatu: 3 razy po  około 2,5  godziny (lub jednorazowo 7 godzin). 

Koszt: 2.500,00 zł  

Prowadząca: Jolanta Hildebrandt – mentorka oraz coach kryzysowy kobiet, trenerka mentalna, twórczyni marki „Z Głową w Lodówce”, pomaga kobietom, których romans z jedzeniem nie przebiega książkowo.  Wspiera kobiety w nabieraniu zaufania do siebie w radzeniu sobie z przeszkodami (trudnymi emocjami, myślami, pokusami czy kryzysami). Uczy strategii  wdrażania lub utrzymania  świadomego, prostego i elastycznego podejścia w przywracaniu równowagi na talerzu!  

Pobierz bezpłatny eBook

5 kroków do jedzenia z głową!